Groeien door vertrouwen

Een (hoog)sensitief kind, heeft vaak ook een hooggevoelige ouder. Aan de ene kant kan dat heel fijn zijn, omdat je wellicht beter begrijpt hoe je kind de wereld beleeft. Er kan ook een nadeel aan zitten. Je zult er wellicht meer op gebrand zijn om jouw gevoelige kind te beschermen en te behoeden voor pijn, verdriet of mislukkingen. Al is het maar omdat je zo goed weet hoe dat erin kan hakken...
Natuurlijk moet je als ouder je kind beschermen, zodat het veilig kan opgroeien. Maar tegelijkertijd mag je kind niet in ‘een gouden kooitje’ terechtkomen. Je kind moet de kans krijgen om de wereld te ontdekken en ervaringen op te doen, zowel goede ervaringen als minder prettige. Want juist daardoor groeit hij, leert hij zichzelf kennen en krijgt hij zelfvertrouwen. 
Wees je als (gevoelige) ouder hiervan bewust. Geef je kind de ruimte om zijn eigen ervaringen op te doen. Sterker nog: stimuleer hem of haar daarin, want vaak staan deze kinderen niet te popelen om ‘iets nieuws’ te ondernemen.

Vaak zal het prima gaan en is je kind weer een mooie ervaring rijker. Soms zal het minder goed uitpakken. Maar dan ben jij er om het kind op te vangen, om te praten over de ervaringen en om de gevoelens van je kind serieus te nemen.
Geef je kind vertrouwen, daar krijgt het veerkracht en (zelf)vertrouwen van. En wees eerlijk: diep in je hart wéét je dat je kind over zoveel mooie eigenschappen bezit dat het zijn of haar eigen weg zal vinden in deze woelige wereld. Toch?

Boeken voor en over hooggevoelige kinderen vindt je hier.

  Josina Intrabartolo         Reacties (1)

Reacties (1)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties