Weer naar school

Het zuiden van het land zit alweer een paar dagen in het ritme en voor de andere regio’s loopt de vakantie nu toch ook echt ten einde (wat ik hier thuis van mijn drietal niet hardop mag zeggen, want het is nu nog vakantie! ;))

Een paar tips om het ‘weer naar school’ hopelijk soepel te laten verlopen voor je hooggevoelige kind:

  1. Zorg voor een verbinding tussen thuis en school. Als je kind het moeilijk vindt om weer lang zonder jullie te zijn, geef het dan iets (kleins) mee van thuis, bijvoorbeeld een knuffeltje/steen/sleutelhanger (fijn als het in broekzak of tas past, omdat niet elke school het goed vindt. Iets op de hand van je kind tekenen zou ook kunnen). Zo kan je kind op een concrete manier verbinding voelen met thuis, als het daar behoefte aan heeft.
  2. Zorg dat je kind weet hoe het voor zichzelf op school rust kan creëren. Het is fijn als je kind op school kan en durft aan te geven bij de leerkracht wanneer het hem te druk of te veel wordt. Hopelijk krijgt hij dan de ruimte om even ergens anders te werken om overprikkeling te voorkomen. Leer je kind dat het altijd en overal zjn eigen ‘bubbel’ kan creëren om zich wat beter te kunnen afsluiten voor teveel prikkels.
  3. Kijk of hulpmiddelen kunnen helpen. Een koptelefoon tegen lawaai, kauwsieraden om de prikkels al kauwend te verwerken, een tangle om te friemelen: kijk waar je je kind tegemoet kunt komen om prikkels te voorkomen of te verwerken.
  4. Geef thuis ruimte om te uiten. Je kind zal weer een hoop meemaken op een dag. De spanning/frustratie/overprikkeling die daarmee gepaard gaat, komt er vaak thuis pas uit. Geef je kind de ruimte om zich af te reageren, te ontladen of terug te trekken als het thuis komt. Wees voorbereid op eventueel heftige uitvallen en zorg dat je zelf rustig blijft. Je kind heeft even wat tijd nodig om weer tot zichzelf te komen.
  5. Bied je kind een luisterend oor. Bij moeilijkheden op school help je je kind vaak al door gewoon naar hem te luisteren en begrip te tonen. Is er echt iets aan de hand, vraag dan hoe je kind dit zou willen oplossen. Probeer je kind te stimuleren het zelf met de leerkracht op te lossen.
  6. Geef tijd om te wennen. Veel kinderen, en met name hooggevoelige kinderen, hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe klas/juf/omgeving/aanpak. Soms is het gewoon een kwestie van geduld voordat het kind zich echt weer op zijn gemak voelt in de klas. Best kans dat alles pas een beetje landt tegen de herfst- of zelfs de kerstvakantie!
  7. Heb vertrouwen in je kind. Jouw onzekerheid, spanning of bezorgdheid over school voelt je kind (onbewust) aan, en kan het zich ook (onbewust) aantrekken. Probeer daarom altijd het vertrouwen hebben dat je kind ook deze hobbel weer zal nemen.

 

Toepasselijke boeken:

Langmuts op school: met kleine kinderen praten over schoolsituaties

Draakje Vurig op school: als de schooldag leidt tot driftbuien

SmoeltjesSchrift en SchoolSmoeltjesSchrift: verwerken van de (school)dag

De gids over prikkelverwerking bij kids: hoe je prikkels op een goede manier kunt verwerken.

En heeft je kind op school dit jaar een boekenbeurt?

Ridder Zeldenmoed of Fenne en het danskamp zijn originele keuzes voor de bovenbouw!

 

  Josina Intrabartolo     22-08-2018 09:38     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.