Wat heb je uitgekeken naar de vakantie! Maar als het eindelijk zover is, merk je dat je gevoelige kind niet goed in zijn vel zit: het is landerig en zeurderig, heeft een zeer kort lontje of is zelfs ziek van ellende. Alsof vakantie niet leuk is!

Natuurlijk is vakantie leuk, maar het is voor gevoelige kinderen ook een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis. Als je weet dat deze kinderen meestal zeer gehecht zijn aan structuur, regelmaat en voorspelbaarheid, dan kun je je misschien voorstellen dat voor hen vakantie niet meteen ‘leuk’ is. In de vakantie laten we deze drie dingen namelijk vrij makkelijk los. De structuur en regelmaat is niet meer vanzelfsprekend (je hoeft niet elke dag op dezelfde tijd op te staan om naar school/werk te gaan of op tijd aan tafel te zitten) en de voorspelbaarheid is vaak ook ver te zoeken. Ga je op reis, dan is alles ook nog eens anders dan thuis - de omgeving is vreemd, de mensen zijn niet te verstaan! - en is de invulling van de dag steeds opnieuw een verrassing. 

Drie tips om de vakantie voor iedereen zo leuk mogelijk te maken:

1. Besef dat je gevoelige kind moeite kan hebben met al die veranderingen. Begrijp dat dat stress met zich meebrengt. Probeer een ritme aan te houden (al is dat misschien een ander ritme dan thuis) en bereid je kind voor op de dingen die komen gaan.

2. Geef je kind even de tijd om te ‘landen’ op de nieuwe plek. Heb begrip dat het moet wennen en dat het waarschijnlijk niet meteen staat te springen van enthousiasme. Dat komt wel!

3. Niet álles is anders dan thuis. Noem ook de overeenkomsten, of de dingen die al wel bekend zijn. (Papa en/of mama zijn er ook, je knuffel is er, je hebt dezelfde slaapplek als vorig jaar in de tent, weet je nog?, etc.)

Meer tips en herkenning? In ‘Langmuts en de vakantie’ staat een vrolijk verhaal over een kabouter die moeite heeft met op vakantie gaan én drie pagina’s tips voor ouders/verzorgers.

Heb je een goede tip voor een vakantie met een goed gevoel? Deel hem hieronder!

  Josina Intrabartolo     03-04-2017 11:30     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.