Leer je kind zichzelf begrenzen

Een hooggevoelig kind pikt alles uit zijn omgeving op: niet alleen de beelden, geluiden en geuren, maar ook de gevoelens van de mensen om hem heen. Zo kan het zomaar gebeuren dat je kind helemaal verdrietig uit school komt, omdat zijn vriendje zo sip was. Dan heeft het dus ‘last’ van gevoelens die helemaal niet van hem zijn! Natuurlijk is het prachtig dat je kind zo inlevend en meevoelend is, maar - om zichzelf te beschermen - mogen daar best grenzen aan zitten.

Prikkels
Probeer het volgende eens als je kind veel last heeft van prikkels en gevoelens van anderen: laat het zichzelf voorstellen in een mooie, grote bubbel, een soort zeepbel misschien. De bubbel is doorzichtig: je kind ziet en hoort alles wat er om hem heen gebeurt en toch is het daarbinnen rustig. Je kind mag zelf kiezen wat er wel en niet in je bubbel kan komen; het is zijn ruimte. Dus de gevoelens die niet bij hem horen, mag hij er buitenlaten, waardoor hij de ruimte houdt voor zichzelf.

'Beschermmiddel'

Je kunt ook een ander ‘beschermmiddel’ bedenken als dat beter aansluit bij je kind, zoals een denkbeeldig ruimtepak. Of een zwierige, spiegelende cape, waarop de ongewenste prikkels of emoties zo afketsen.

Meer oefeningen om je kind beter bij zichzelf te laten blijven vind je in ‘De gids over prikkelverwerking bij kids’ van Suzanne van Snippenberg.

  Josina Intrabartolo     22-08-2018 09:12     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.